Je eigen bier brouwen is een leuke en lonende hobby, maar het is belangrijk dat je ervoor zorgt dat je het op de juiste manier doet. In dit blogbericht bespreken we acht tips over hoe je je bieruitrusting kunt schoonmaken en ontsmetten om er zeker van te zijn dat je batches er elke keer perfect uit komen. Blijf lezen voor meer informatie!

1. Spoelen

Ik denk dat de eerste op de lijst van hoe je je bieruitrusting schoonmaakt nogal voor de hand ligt, maar het is waarschijnlijk ook een van de belangrijkere als je zeker wilt zijn dat je goed bier maakt. Na het inmaischen of het spoelen moet je je karaf, maischkuip, of elke andere fermentor die je gebruikt hebt met heet water spoelen. Gebruik je een emmer als gistingsvat, let er dan op dat het ontsmettingsmiddel niet uit de emmer kan spatten als je je wort erin kiepert.

2. Ontsmet alle oppervlakken

Nog zo’n voor de hand liggende, maar ook belangrijke. Je warmhoudkaraf, leidingen en apparatuur moeten voor gebruik ontsmet worden. Als je bleekmiddel gebruikt, doe dat dan alleen in een goed geventileerde ruimte en draag handschoenen en oogbescherming. Je moet ook oppassen dat je niet met het mengsel spettert, want dat kan tot kruisbesmetting leiden.

3. Ontsmet je flessen

Of je nu een flessenvuller gebruikt of niet, de kans is groot dat je je flessen moet ontsmetten om elke besmetting te voorkomen. De meest populaire methode lijkt het gebruik van ofwel jodophor ofwel Star-San. Als je voor jodophor gaat, zorg dan dat het in contact komt met alle delen van de fles. Als je Star-San gebruikt, vergeet dan niet de fles goed te schudden voor je hem vult.

4. Zorg dat je flessen droog zijn

Als je je bier niet geprimed hebt, zorg dan dat de buitenkant van je flessen droog is voor je ze vult, want vocht op het glas kan ervoor zorgen dat je etiketten opkrullen en afschilferen. Als je je bier in een vat voorgiet, stort dan wat er nog onderin zit voor je ze vult, want dat laatste beetje bier bevat allerlei soorten gist en andere smurrie die je flessen kunnen verontreinigen als je ze vult.

5. Op de juiste manier rekken

Bij het overhevelen van het ene vat naar het andere, of dat nu van de gistkuip naar een vat is of van de gistkuip naar flessen, moet je ervoor zorgen dat ontsmettingsmiddel en bier zich niet vermengen. Sommige mensen zullen je zeggen dat overhevelen goed genoeg is – en dat kan het zijn als het goed gedaan wordt – maar zorgen dat je debiet zo laag mogelijk is en de punt van de rekelstok boven de trublaag houden is de beste praktijk. Als je een emmer of kleine vergister gebruikt, dek die dan af met Saran wrap of aluminiumfolie–alles wat de buitenkant van je vergister hygiënisch houdt terwijl je hem open hebt staan.

6. Conditioneer flessen

Om flessenbommen door overcarbonatie te vermijden, is het conditioneren van flessen een belangrijke stap voor wie zijn bier bottelt. Je kunt suiker of droge gist gebruiken om je flessen te carboniseren, maar het aanbevolen bereik voor ideale gistingsomstandigheden is ongeveer 13-15 gram suiker per liter bier. Als je niet elke keer wilt rekenen, is een goede vuistregel die ik ben tegengekomen ongeveer 20 gram suiker per 24 oz. fles.

Je kunt je flessen ook conditioneren door droge gist toe te voegen, maar dat is iets riskanter dan gewoon tafelsuiker gebruiken omdat je niet weet hoeveel de gist zal reageren met verschillende bierstijlen en brouwpraktijken. Als je vastbesloten bent je favoriete gist voor het conditioneren te gebruiken, zorg er dan voor dat je eerst wat proefjes doet, zodat je weet wat je kunt verwachten als het tijd is om je flessen te carboniseren – hoe dan ook, zorg ervoor dat je je flessen in de gaten houdt tot ze klaar zijn om gedronken te worden!

7. Controleer het FG vóór het primen

Deze tip geldt vooral als je suiker gebruikt om je bier te primen, want die heeft een veel lagere tolerantie dan droge gist (daarom gebruik ik meestal gewoon droge gist). Om flessenbommen door overcarbonatie te voorkomen, moet je een graviteitsmeting met je hydrometer doen voordat je suiker of droge gist aan je geprimede bier toevoegt. Zorg ervoor dat je hetzelfde doet voor bieren die gekrausd zijn–niemand wil dat zijn flessen in een karaf afgaan!

8. Maak alles schoon en ontsmet

Je wilt niet één keer schoonmaken en ontsmetten en het dan voor gezien houden. Je moet dit gedurende het hele proces meerdere keren doen, want er is altijd wel een of andere bacterie die je partij kan verpesten als ze niet geëlimineerd wordt.

Aanbevolen Artikelen